domain név regisztráció és fenntartás

Ahhoz, hogy Ön és cége könnyen és egyedien azonosítható legyen, szüksége van saját domain névre, ami könnyen megjegyezhető. Cégünk segít Önnek domain nevének kiválasztásában és regisztrációjában, majd fenntartásában.

Cégünk az alábbi formájú domain nevek regisztrációjában áll az Ön rendelkezésére:

 • domain.hu
 • domain.com
 • domain.org
 • domain.net
 • domain.eu
 • domain.vphone.hu

A jelenlegi regisztrációs szabályzat szerint Önnek lehetősége nyílik mind magánszemélyként, mind cégként regisztrálni. Egy magánszemély ill. cég tetszőleges számú domain nevet regisztrálhat.

.hu alá kétféleképpen lehet regisztrálni: prioritásos és nem prioritásos módon. Prioritásos regisztrációt csak cégek igényelhetnek, és csak hivatalos cégnevükre vagy általuk levédett márkanévre. Példa: ha az Ön cége Grimbusz Kft, akkor Ön prioritásos módon kérheti a grimbusz.hu domain nevet. A prioritásos regisztráció előnyei: 24 órán belül elkészülő regisztráció, és a domain név nem kerül várólistára. A nem prioritásos igényeknél a domain név regisztrációs folyamatában először az ún. kéthetes várólistára kerül, ahol nyilvánosan elérhetőek az épp regisztráció alatt levő domainek. Itt a regisztráció csak akkor kerül véglegesítésre, ha a két hetes periódus alatt senki sem támadja meg az igénylést, viszont ide bármilyen, még nem foglalt domain névre adható le igénylés.

Mindenfajta domain név igényléséhez a következő adatokra van szükségünk:

 • cégnév ill. magánszemély neve
 • adószám (.eu-s domainnél EU-s adószám) vagy személyi igazolvány száma
 • székhely (vagy lakhely) címe, telefonszáma, fax-száma
 • adminisztratív kontakt személy neve, telefonszáma, fax-száma, email címe

.hu-s domain regisztrációhoz szükség van még:

 • magánszemély esetén a személyi igazolvány elő- és hátlapjának fénymásolatára
 • cég esetén a hatályos cégbírósági bejegyzés fénymásolatára és az aláírási címpéldány fénymásolatára
 • ha prioritásos regisztrációt kér márkavédjegyre, akkor a Szabadalmi Hivatal védettséget megállapító dokumentumának fénymásolatára

Domain név fenntartás: miért szükséges?

A regisztráció csak arra szolgál, hogy azonosítsa, egy adott domain kinek a tulajdona, illetve hogy merre keresse az adott domainhez kapcsolódó adatokat. A domain adatainak kiszolgálását egy erre dedikált, állandóan elérhető internetes szerver végzi, melyet cégünk tart karban. Ez a domain név kiszolgálása.

A fenntartás lényege, hogy időről-időre egy-egy cégnek vagy magánszemélynek már nincs szüksége egy adott domainre (jó példa erre az egy-egy termék bevezetésekor, a kampány részeként regisztrált domain, amely a későbbiekben elveszti jelentőségét), így minden domaint egy vagy több évre előre lehet regisztrálni, és amikor lejár a regisztráció, egy kb. egy hónapos várakozási idő után a domain felszabadul, és azt újra regisztrálhatja bárki. A jól szervezett domain fenntartás lényege az, hogy az Ön domainjét folyamatosan, évről-évre megújítjuk, így nem fenyegeti a veszély, hogy esetleg elveszti érvényes regisztrációját és így a bejáratott látogatói körét is megtartja.

Domain név módosítások

Amennyiben Önnek már van bejegyzett domain neve (vagy nevei), komplex szolgáltatás megrendelése esetében célszerű, hogy domainjének kiszolgálását ránk bízza. Módosítás esetén lehetőség van a következőkre:

 • a domain név a jelenlegi szolgáltatójánál marad, és csak website-jának a kiszolgálását vesszük át. Ebben az esetben kérjük, hogy szolgáltatójának a következő levelet küldje el:
  "T. Szolgáltató!
  Kérem, hogy xxxxx.hu domain zónámban az alábbi módosítást eszközöljék:
  www  IN CNAME  www.vphone.hu."
 • amennyiben levelezését is nálunk szeretné tárolni, a fenti levélbe még írja bele:
  "Továbbá levelező szerver beállításnak eszközöljék az IN MX 5 mail.vphone.hu. rekordot."
 • amennyiben teljes domain zónájának kiszolgálását velünk kívánja végeztetni, úgy teljes domain név áthozatalra kell sort keríteni

A változások a domain név rendszer sajátosságai miatt kb. 1-2 nap alatt terjednek el az Interneten.

Mi a következő lépés?

A domain név birtoklása önmagában még nem jelent internetes jelenlétet, ahhoz szükségesek levelezési és website szolgáltatások is.

:: vissza a szolgáltatások főoldalhoz